Sosyal Medya

Güncel

Obama’dan Erdoğan’a basın özgürlüğü eleştirisi

ABD Başkanı Obama, Türkiye’de basına yönelik yaklaşımın ülkeyi "sıkıntılı bir yola sokabileceği" uyarısında bulundu. Türkiye’deki bazı eğilimlerden "rahatsız" olduğunu söyleyen Obama, "Kendilerine önerilerde bulunmayı sürdüreceğiz" dedi.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ın da katıldığı Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin kapanışında konuÅŸtuktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Obama sözlerine, "Türkiye bir NATO müttefiki, IŞİD'le mücadelemizde olaÄŸanüstü önemli bir ortak. Uzun ve stratejik iliÅŸkilere sahip olduÄŸumuz bir ülke" diye baÅŸladı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'la ABD BaÅŸkanlığı görevine baÅŸladığı yedi yıl önce muhatap olmaya baÅŸladığını anlatan ve çeÅŸitli alanlarda verimli ortaklıklara sahip olduklarını vurgulayan Obama, "Gerçek olan bir ÅŸey var ve bunu doÄŸrudan da söyledim: Türkiye’deki bazı eÄŸilimlerden rahatsız olduÄŸum bir sır deÄŸil. Ben basın özgürlüğüne, din özgürlüğüne, hukuk ve demokrasiye güçlü bir ÅŸekilde inanıyorum" diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın demokratik bir süreçle seçildiÄŸini dile getiren Obama, "Basına yönelik sergilemekte oldukları yaklaşımın Türkiye'yi çok sıkıntılı bir yola sokabileceÄŸini düşünüyorum ve kendilerine önerilerde bulunmayı sürdüreceÄŸiz" dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a, göreve demokrasi sözü vererek geldiÄŸini hatırlattığını söyleyen BaÅŸkan Obama, Türkiye’nin derin Ä°slâm inancı ve modernliÄŸi geçmiÅŸten bu yana artan bir açılımla birlikte yaÅŸattığını belirterek, "ErdoÄŸan böyle bir mirasın takipçisi olmalı, bilgiyi baskı altına alan ve demokratik tartışmaya son veren bir stratejinin deÄŸil" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Obama bunu söylemekle birlikte, Türkiye’nin çeÅŸitli uluslararası ve bölgesel konularda kritik iÅŸbirlikleri saÄŸladığını ve saÄŸlamayı sürdüreceÄŸini de belirtti. "Birçok dostumuz ve ortağımız gibi Türkiye’yle de birlikte çalışıyoruz" diyen Obama, "Türkiye’nin çabalarına müteÅŸekkiriz ama görüş ayrılıklarımız da olacak. Görüş ayrılıkları olduÄŸu zaman da bunları ifade edeceÄŸiz. Ben de burada bunu yapmaya çalıştım" dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ABD BaÅŸkanı Obama ile Beyaz Saray'da bir araya gelmiÅŸ, 50 dakika süren görüşmede, bölgesel güvenlik ve IŞİD'le mücadele gibi konuların ele alındığı açıklanmıştı.

Kaynak: DHA, Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.